menu

Bouwbedrijf Van der Laan

Over Bouwbedrijf Van der Laan

In Kollum en wijde omgeving zijn vele woningen te bewonderen die daar ooit door een Eelke of Frans Van der Laan zijn neergezet. Het bedrijf heeft nu al meer dan een eeuw lang, een uiterst betrouwbare reputatie hoog weten te houden. Vandaag de dag heeft alweer de vierde generatie – Frans van der Laan – de touwtjes bij het bouwbedrijf in handen. Twee Eelke’s en een Frans gingen hem voor. De voorstraat is nog steeds de vestigingsplaats van het aannemersbedrijf.

Op 12 mei 1893 begint Eelke van der Laan(1) zijn bouwactiviteiten in het voormalige tuinmanshuis en koetsierswoning aan de Voorstraat te Kollum. Hij krijgt het pand in handen voor vijfhonderd gulden en dagelijks twee emmers water uit de pomp op het erf voor de vorige eigenaressen.
Al snel bouwt Eelke zijn eerste woningen, maar ook voor openbare gelegenheden draait hij zijn hand niet om.
Aan het begin van de vorige eeuw betekent de bouw van een lagere school in Nes, de eerste grote opdracht voor Van der Laan en al in 1913 begint het bedrijf met de bouw van de Gereformeerde kerk in Munnekezijl, wat voor die tijd een enorme klus is. Eelke van der Laan(1) is nu niet meer te stoppen. Hij gaat zelfs helemaal op de fiets naar Assen om daar een villa te bouwen.

Terug naar overzicht

De Ondernemers Sociëteit Kollumerland is een vereniging met leden die het belangrijk vinden om als ondernemer contacten te onderhouden met andere ondernemers in de regio.

OSK Kollumerland

Postbus 80 9290 AB KOLLUM info@osk-kollumerland.nl